31-08-2019, 21:53
- Jakoś przeżyję - odparła zdawkowo klacz ziemna, spoglądając na swój bok. Lekarz powiedział, że powinna trzymać się z dala od bitki przez co najmniej kilka dni. Dość powiedzieć, że według jej własnej, eksperckiej opinii, jedna porządnie przespana noc spokojnie wystarczy by mogła znów zasiąść w siodle.
- Mówisz, że ogarniacie skład... - zaczęła, patrząc w bok w zamyśleniu. Nie było wątpliwości, że ciężkozbrojny kuc nie będzie się kisił w wiosce przez dłuższy czas - zwyczajnie nie chciała zostawać z tyłu; a jeżeli w tej dziurze był ktokolwiek, komu mogłaby relatywnie zaufać, to były to właśnie te kucyki, z którymi dzieliła stronę na polu bitwy. - Ujmę to tak... jeżeli dacie mi jedną, długą noc sam na sam z w miarę wygodnym posłaniem, to chętnie bym się z wami zabrała. Dorzućcie możliwość zdobycia amunicji do mojego działka, to może nawet będę w stanie, w razie potrzeby, uratować wam zadki - dodała, śmiejąc się przy tym.
- Mówisz, że ogarniacie skład... - zaczęła, patrząc w bok w zamyśleniu. Nie było wątpliwości, że ciężkozbrojny kuc nie będzie się kisił w wiosce przez dłuższy czas - zwyczajnie nie chciała zostawać z tyłu; a jeżeli w tej dziurze był ktokolwiek, komu mogłaby relatywnie zaufać, to były to właśnie te kucyki, z którymi dzieliła stronę na polu bitwy. - Ujmę to tak... jeżeli dacie mi jedną, długą noc sam na sam z w miarę wygodnym posłaniem, to chętnie bym się z wami zabrała. Dorzućcie możliwość zdobycia amunicji do mojego działka, to może nawet będę w stanie, w razie potrzeby, uratować wam zadki - dodała, śmiejąc się przy tym.
Pięć warunków dobrego tłumaczenia:
Pierwszy: Znajomość języka i umiejętne jej wykorzystanie
Drugi: Możliwość poświęcenia się tłumaczeniu w czasie wolnym
Trzeci: Niewyobrażalny zapas chęci oraz samozaparcia
Czwarty: Znajomość uniwersum
Piąty: Odczuwanie przyjemności z tego, co się robi.
Każdy z tych warunków można porównać do części w mechanizmie zegarka: Brak jednej z nich powoduje zatrzymanie się całości.
Opad: Konioziemia - Projekt Horyzonty!
Pierwszy: Znajomość języka i umiejętne jej wykorzystanie
Drugi: Możliwość poświęcenia się tłumaczeniu w czasie wolnym
Trzeci: Niewyobrażalny zapas chęci oraz samozaparcia
Czwarty: Znajomość uniwersum
Piąty: Odczuwanie przyjemności z tego, co się robi.
Każdy z tych warunków można porównać do części w mechanizmie zegarka: Brak jednej z nich powoduje zatrzymanie się całości.
Opad: Konioziemia - Projekt Horyzonty!