25-04-2020, 14:00
Podróż na górę nie przysporzyła im żadnych problemów, ale na widok pancernych drzwi Rain zagwizdała.
- Ja to w ogóle widzę te drzwi po raz pierwszy - odparła w stronę Blue, przyglądając się ich konstrukcji. Nie ma mowy, żeby dało się je wyważyć nawet solidnym kopniakiem. Natomiast propozycja Blue zabrzmiała... no, może nie sensownie, ale w ich obecnej sytuacji mieli dość ograniczoną ilość opcji.
Stwierdziwszy, że spróbować nie zaszkodzi, Rainfall podeszła do wielkich, pancernych drzwi i uderzyła o nie przednim kopytem parę razy.
- Haloo? Jest tam kto? - zawołała, by po chwili odwrócić łeb w stronę Xandera i Blue, wzruszając kopytami.
- Chyba nie... dobra, dasz radę to otworzyć, czy mam iść i przywlec tu Sharpa?
- Ja to w ogóle widzę te drzwi po raz pierwszy - odparła w stronę Blue, przyglądając się ich konstrukcji. Nie ma mowy, żeby dało się je wyważyć nawet solidnym kopniakiem. Natomiast propozycja Blue zabrzmiała... no, może nie sensownie, ale w ich obecnej sytuacji mieli dość ograniczoną ilość opcji.
Stwierdziwszy, że spróbować nie zaszkodzi, Rainfall podeszła do wielkich, pancernych drzwi i uderzyła o nie przednim kopytem parę razy.
- Haloo? Jest tam kto? - zawołała, by po chwili odwrócić łeb w stronę Xandera i Blue, wzruszając kopytami.
- Chyba nie... dobra, dasz radę to otworzyć, czy mam iść i przywlec tu Sharpa?
Pięć warunków dobrego tłumaczenia:
Pierwszy: Znajomość języka i umiejętne jej wykorzystanie
Drugi: Możliwość poświęcenia się tłumaczeniu w czasie wolnym
Trzeci: Niewyobrażalny zapas chęci oraz samozaparcia
Czwarty: Znajomość uniwersum
Piąty: Odczuwanie przyjemności z tego, co się robi.
Każdy z tych warunków można porównać do części w mechanizmie zegarka: Brak jednej z nich powoduje zatrzymanie się całości.
Opad: Konioziemia - Projekt Horyzonty!
Pierwszy: Znajomość języka i umiejętne jej wykorzystanie
Drugi: Możliwość poświęcenia się tłumaczeniu w czasie wolnym
Trzeci: Niewyobrażalny zapas chęci oraz samozaparcia
Czwarty: Znajomość uniwersum
Piąty: Odczuwanie przyjemności z tego, co się robi.
Każdy z tych warunków można porównać do części w mechanizmie zegarka: Brak jednej z nich powoduje zatrzymanie się całości.
Opad: Konioziemia - Projekt Horyzonty!