24-06-2013, 21:15
Rain wsłuchiwała się w historię Blue. Słowo po słowie chłonęła, jakby to była bajka dla dzieci, ona sama zaś małym źrebaczkiem w kołysce. Opowiadanie zajęło jej trochę, a w międzyczasie cały czas popijała tę swoją herbatę. Uzależnienie od herbaty? Trochę się wykosztuje.... W pewnym momencie chciała przerwać i spytać, co to Super-sentinel, ale dalsze wyjaśnienie Blue jej wystarczyło.
Gdy niebieska wreszcie skończyła, granatowa klacz-już-bez-miniguna-przez-jakiś-czas podsumowała krótko historię. Była cholernie nieprawdopodobna, dziwna, nieco śmieszna i groteskowa. Nawet jak na pustkowia, było to dość niecodzienne przeżycie.
-Jakże interesująca opowieść. No cóż. To ja idę... coś porobić. Jeszcze nie wiem co.
No to poszła. Albo w poszukiwaniu wody, albo jakiś radhog się znajdzie...
Gdy niebieska wreszcie skończyła, granatowa klacz-już-bez-miniguna-przez-jakiś-czas podsumowała krótko historię. Była cholernie nieprawdopodobna, dziwna, nieco śmieszna i groteskowa. Nawet jak na pustkowia, było to dość niecodzienne przeżycie.
-Jakże interesująca opowieść. No cóż. To ja idę... coś porobić. Jeszcze nie wiem co.
No to poszła. Albo w poszukiwaniu wody, albo jakiś radhog się znajdzie...
Pięć warunków dobrego tłumaczenia:
Pierwszy: Znajomość języka i umiejętne jej wykorzystanie
Drugi: Możliwość poświęcenia się tłumaczeniu w czasie wolnym
Trzeci: Niewyobrażalny zapas chęci oraz samozaparcia
Czwarty: Znajomość uniwersum
Piąty: Odczuwanie przyjemności z tego, co się robi.
Każdy z tych warunków można porównać do części w mechanizmie zegarka: Brak jednej z nich powoduje zatrzymanie się całości.
Opad: Konioziemia - Projekt Horyzonty!
Pierwszy: Znajomość języka i umiejętne jej wykorzystanie
Drugi: Możliwość poświęcenia się tłumaczeniu w czasie wolnym
Trzeci: Niewyobrażalny zapas chęci oraz samozaparcia
Czwarty: Znajomość uniwersum
Piąty: Odczuwanie przyjemności z tego, co się robi.
Każdy z tych warunków można porównać do części w mechanizmie zegarka: Brak jednej z nich powoduje zatrzymanie się całości.
Opad: Konioziemia - Projekt Horyzonty!