Liczba postów: 47
Liczba wątków: 0
Reputacja:
3
GL & HF
"Forgive me, Luna, for I have taken the life of another"
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Uhh... Sorki, miało być pod koniec tego tygodnia, nieco to przedłużyć muszę, przez szkołę. Mamy w tym nadchodzącym tygodniu próbne testy gimnazjalne, co wymusza na mnie poświęcanie czasu bardziej szkole, do tego dochodzi złośliwa sprawa z projektem gimnazjalnym, sprawy osobiste... Długo by gadać... Sorki!
Do wypuszczenia w świat "Rozdział 5 - Dziedzictwo" KDD: 10.268 słów + korekta bez korekty.
Liczba postów: 47
Liczba wątków: 0
Reputacja:
3
Ok, dopiero przeczytałem przetłumaczone rozdziały i stwierdzam że ciekawie się zapowiada. Póki co klimat nie jest za ciężki (przypomina trochę Pink Eyes), co jest miłą odmianą od Project Horizons
Niecierpliwie czekam na kolejne przetłumaczone rozdziały.
"Forgive me, Luna, for I have taken the life of another"
Liczba postów: 361
Liczba wątków: 13
Reputacja:
14
Za Pink Eyes to ty się lepiej nie bierz bez czegoś do walenia sobie głową z powodu niebywale trudnych do przełożenia gier słownych w tym fiku.
(Mówię serio. Nawet Dolar nie chce się za to zabierać, nim nie wymyśli czegoś na Mom-MoM. Czytelnicy wiedzą, o co chodzi.)
Natomiast co do samego tłumaczenia - cieszę się, że jakoś ci to idzie. Obiecałem sobie w pewnym momencie przeczytać twoje tłumaczenie i porównać z oryginałem - just in checking manner - ale póki co nie znalazłem na to czasu i nie tylko. Życzę tymczasem powodzenia i samozaparcia, które jest wręcz niezbędne do tłumaczenia dłuższych produkcji.
Pięć warunków dobrego tłumaczenia:
Pierwszy: Znajomość języka i umiejętne jej wykorzystanie
Drugi: Możliwość poświęcenia się tłumaczeniu w czasie wolnym
Trzeci: Niewyobrażalny zapas chęci oraz samozaparcia
Czwarty: Znajomość uniwersum
Piąty: Odczuwanie przyjemności z tego, co się robi.
Każdy z tych warunków można porównać do części w mechanizmie zegarka: Brak jednej z nich powoduje zatrzymanie się całości.
Opad: Konioziemia - Projekt Horyzonty!